Du er her: Forside apertium
Handlinger tilknyttet webside

foredrag

Maskinoversættelse med Apertium

Onsdag den 3. marts 2010 kl 16, i lokale X1.80 på Ingeniørhøjskolen i København, Lautrupvang 15, Ballerup.

Alle er velkomne.

Maskinoversættelse med Apertium

Mange tror at maskinoversættelse, altså at oversætte tekst fra f.eks. engelsk til fransk, er et job for lingvister, men det er langt fra tilfældet. Snarere er det et job for en ingeniør.

I statistisk baserede systemer bruges ingeniørdyder som statistik, modellering og Bayes teorem om sandsynligeder flittigt.

Jeg begynder med en kort introduktion til maskinoversættelse, statistisk baserede (som Google Oversæt) og regelbaserede systemer (som Apertium).

Herefter gennemgås principperne i Apertium og tilhørerne får et direkte indblik hvordan de selv kan udvikle nye sprogpar eller forbedre eksisterende.

Apertium er et hurtigt voksende og omfattende system med p.t. over 20 sprogpar og mange flere undervejs (det sidste 1/2 år er esperanto-engelsk, nynorsk-bokmål, svensk-dansk og spansk-asturiansk kommet til).

Apertium er unikt, fordi:

  • det kan udvikles uden at have en universitetsgrad i hverken lingvistik eller IT

  • det kræver en overskuelig mængde resurser - et nyt sprogpar kan, i samarbejde med frivillige fra Apertium laves på et halvt års tid

  • det har et meget aktivt og hjælpsomt miljø omkring sig

  • ikke blot oversættermotoren, men også alle sprogdata og alle supplerende værktøjer er Open Source

Alle sprogpar kan bruges fra http://apertium.org/, men kan også nemt installeres på UNIX-baserede systemer (det findes som en del af standarddistribtionen af Debian/Ubuntu Linux).

Jacob Nordfalk er ekstern lektor på IHK og medudvikler på Apertium, hvor han har lavet esperanto-engelsk. I foråret 2009 var han mentor på Google Summer of Code på udviklingen af det svensk-danske sprogpar.

Mere info


Se også:

- http://apertium.org - Apertiums hjemmeside

- http://wiki.apertium.org - wiki med masser af hjælp

- IRC-kanalen #apertium på irc.freenode.net - hjælp til alt om Apertium, ca. 20 timer i døgnet.

- http://hdl.handle.net/10045/12024 artikel om det svensk-danske sprogparVideresend gerne til potentielt interesserede uden for IHK. Eksternt link til arrangementet: http://dejo.dk/apertium .Lundo la 29a de marto 2010 je horo 19.30, en Kopenhaga Esperanto-Klubo, Kulturhuset, Tomsgårdsvej 35, 2400 Kbh NV, Jacob Nordfalk parolos pri:

Maŝintraduko - kiel ĝi funksciias, kion ĝi kapablas. Kun speciala trakto de la sistemo Apertium


Vidu la paĝon en Esperanto.